Bebek Mobilyası Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Madde
1-Kullanılan Malzemeler (Sağlığa uygun mu?)
Bunun için en kolay çözüm, kullanılan malzemenin AB kurallarına uygun olması. Gerekirse üretici firmadan kullanılan boyanın, yapıştırıcının, ahşabın sertifikalarını isteyebilirsiniz. Özellikle mobilyanın dış cephesinde kullanılan boyanın ağır metal içermesinin bebeklerin zeka gelişiminde negatif yönde etkili olduğu düşünülmekte.
Ayrıca yeni doğmuş bebeğinizin hassas cildine uzun süreler temas edecek olan tekstil ürünlerinin de polyester içermemesi, %100 pamuklu olması önemlidir.
2-Tasarımı güvenli mi? (Çocuğunuza fiziksel zarar verebilecek tehlikeli kısımları var mı?)
Sivri köşeler, yutulabilir çıkan parçalar, el, kafa sıkışabilecek açıklıklar risk oluşturduğundan bu konuda dikkat edilmesi gerekir.
Ayrıca mobilyanın üstünde ondan kopabilecek taş, ip, tüy ve ufak plastik parçaların olması bebeğin onları yutma ihtimali göz önüne alınarak kaçınılması gerekli aksesuarlardır.
3-Dayanıklı mı?
Bebeğiniz yaşı ilerledikçe daha hareketli hale gelecek. Dolayısı ile mobilyalarının da bu hareketlere karşı koyabilir sağlamlıkta olmalıdır. Bunun yanında anne babalar da bazı durumlarda mobilyaya zarar verebiliyor. Özellikle sağlam olmadıkça, yatağın içine eğilme hareketi ile kırılan parmaklıklar çok sık karşılanılabilen bir durum. Bazı durumlarda bebek yatağının içine uzanan yetişkinler bile olabildiğini düşünürsek bu tip mobilyalar kesinlikle sadece bebek ağırlığı hesaplanarak tasarlanmamalıdır. Bunu test etmek bazı durumlarda mümkün olmayabilir. En kolay yolu kullanılan malzemenin kalınlığının kontrolüdür.
Mobilyalar sadece bebeklerin değil yetişkinlerin yüklerine de karşı koyabilmeli.
4-Parçaları kolay tamir edilebilir / değiştirilebilir mi?
Bir mobilyaya ne kadar titiz davransanız da zamanla yıpranmalar görünebilir. Bu durumda mobilyanın tamamı değişmeden sadece bir parça tamiri ile yenileme opsiyonu size büyük anlamda tasarruf sağlamakla birlikte mobilyanız uzun yıllar ilk günkü görüntüsünü koruyabilir.
5-Çocuğun yaşı ile birlikte modifiye edilebilir mi?
Hepsi olmamakla birlikte bir çok mobilya zamanla büyüyen çocuğunuz ile birlikte modifiye edilebilir. Bunun en güzel örneği bebek büyüdükçe aşağı indirilebilen yatak tabanıdır. Yine bitişik şifonyeri çıkartılıp boyu uzayan yataklar sizi çok kısa bir süre sonra yeni bir yatak alma ihtiyacından kurtardığı için ekonomik olarak çok daha hesaplıdır.
Bebek yataklarında çok yorucu olmayan renkler tercih edilmelidir.
6-Renk ve şekil seçimleri çocuk psikolojisine uygun mu?
Mobilyalar ve oda tasarımlarında kullanılan renkler ve şekiller bebeğiniz ilk gördüğü ve uzun süre baktığı desenler olacağından bunların tasarımlarında çok dikkat edilmelidir. Seçim yapılırken daha yumuşak hatlı ve renkli, huzur veren şekiller seçilmesi çok önemlidir.
7-Fiyatı uygun mu?
Mobilyalar ucuz olabilir, pahalı olabilir. Her üründe olduğu gibi çok geniş bir fiyat yelpazesi vardır. Ancak aldığınız ürünün özellikleri, kalitesi ve saydığımız bu özellikler onun gerçek değerini belirler. Çok pahalı bir ürün her zaman verdiğiniz fiyata değmeyeceği gibi bazen çok ucuza aldığınız bir ürünün de size maliyeti çok daha yüksek olabilir. Dolayısı ile bebek/çocuk mobilyası alırken de fiyat/performans oranına dikkat etmek önemlidir.
8-Doğaya saygılı mı? Geri dönüşüme uygun mu?
Her ürün gibi üretilen mobilyanın da belli bi ömrü vardır. Bu ömür sona erdiğinde tekrar doğaya karışacağı düşünüldüğünde gelecek nesillere onlar için aldığımız ürünlerin onların geleceğini olumsuz yönde etkilemeyeceğinden emin olmak herkesin düşünmesi ve dikkat etmesi gereken bir konudur.
9-Ortopedik mi?
Günümüzde artık çoğu şilte üreticisi AB standartlarında üretim yapmakta. Ancak yine de ucuz yataklarda kullanılan şiltelerin ortopedik ve pamuk yüzeyli olmasına dikkat edilmelidir. Unutmayın, en yumuşak, en pufuduk şilteler en rahat demek değildir.
Bebeğinizin daha tam sertleşmemiş kemiklerinin gelişiminde saatelerce üzerinde yatacağı şilteler en önemli parçalardan biridir. Dolayısı ile şilte seçiminizde ekstra titiz davranmanız en önemli unsurlardan biridir.
10-Çalışan mekanizmaları sessiz mi?
Yeni doğan bebeğiniz dinlendikçe büyüyecek ve gelişecektir. Onun huzurlu bir şekilde uyuması onun olduğu kadar aile bireylerinin psikolojisi için çok önemlidir.
Mobilyalarda kullanılan menteşe, çekmece rayı, parmaklık sistemleri son senelerde çok gelişmiştir ve artık hiç biri çalışırken en ufak bir tıkırtı çıkarmama lüksüne sahiptir.
Seçiminizi yaparken bütün kapakları, çekmeceleri, oynar aksamı tek tek kontrol etmeli ve sessiz çalıştığından emin olmalısınız.